Followers

Wednesday, June 3, 2015

Hanoi Trip 2015 [Part 1]

Assalmualaikum semua... :D Last 2weeks kalau tak salah bermula lah cuti-cuti ayus & MA ke Vietnam dan Indonesia.. hee.. yg Indonesia tu mmg plan tp Vietnam tu ad-hoc yee...

Ni Itenary Tour Guide Office MA

Trip ke Hanoi, Vietnam ni was MA's company trip (15May2015, 6.30am - 18May2015, 9.05am)... tp macam biasa la kan si bini sure nk menyebuk2 jugak.. hee :P Trip jimat.. MA kne add on RM300 je.. pastu spouse pulak kne baya RM1300.. ni complete semua ye.. from Flight Air Asia+ Hotel & Cruise+ Makan..

On 15May tu, my SIL hantar kitorg malam sebelum tu ke office MA dekat Damansara sebab semua akan berkumpul dekat situ.. dalam kul 3.30am akan ade van utk ke KLIA2.. disebabkan office MA betul2 depan Tropicana Mall tu.. ape lagi malam tu nonton wayang laa.. Midnight movie, Picth Perfect 2.. acane cerita ni? okey la.. yg no 1 lagi best rasanya.. huhu. EH! ter off topic pulak.. so, mmg semalaman bersengkang mata.. tak tdo gara2 lepak office MA.. so, dalam kul3 office MA pun dah ramai.. dalam 27orang kalau tak salah termasuk 2babies, anak boss MA yg sangat sporting.. hehe..

Tepat kul 3.30 pagi.. semua dah berkumpul kat bawah.. nampak ade 3bijik van dah tunggu.. weee~ time ni dah excited sikit la.. kihkih.. sampai KLIA2 dalam kul 4.30 pagi camtu.. mata mmg blur, mengantuk tak hingat tp bila ramai2 ni semua boleh lupa kot.. sampai2 terus cari food court sbb nk isi perut sebelum naik flight.. dalam group ni, kami be4 je melayu, yang lain semua chinese.. tp don't worry, semua amat memahami and sangat friendly.. lepas makan dlm nk dekat kul6 semua da nk kne boarding.. so kami2 si melayu ni mencari2 la surau.. merata2 kot.. KLIA2 ni sangat2 lah besar.. memang penat.. oh, FYI, semua hand carry.. so paham2 la masing2 bawak beg.. mmg letih.. tp banyak tempat solat KLIA2 ni sedia kan plus utk orang kurang upaya, ibu2 hamil & ada ank kecik pun ade transport sampai ke gate pelepasan. jadi nk naik tramp tu kne la bawak baby tak pun kne la mengandung dlu.. kihkih..

Lepas solat, kami pun terus ke gate kami.. kalau xsilat P19.. memang yang paling hjung sekali.. peluh tiak bak hang! time tu semua da boarding.. so tinggal la kami ni terkedek2 masuk dlm perut flight tu.. Flight ni ambil masa 3jam (sangat lama okeyh kalau naik air asia.. haha..) ayus mmg cepat bosan.. tp mujur ler dapat qada tido sekejap.. tu pn xsmpai sejam tido sebab tak selesa.. last2 dalam hati ni menanti2 bila lah nk sampai... hihi...

Sampai di Airport Hanoi (erkk tak ingt nama airport!) dalam kul 9am camtu.. kira dah settle semua imigrasen semua.. terus ke luar Airport.. Nampak lah sorang mamat nih, wakil agen tu pegang nama company MA.. Trip ni kami naik 1 bus.. so selesa la sikit.. Jadi bermula lah perjalanan kami di Hanoi ni....

First destination kami is Tam Coc river kot lebih kurang 3jam dari airport + pit stop dekat hway dorang.. ade tempat2 kraftangn camtu.. Tam Coc ni macam kawasan tanaman padi yang cantik.. tp berair smpi boleh naik boat a.k.a sampan..  tapi sebelum tu kami dibawa makan tengahari dekat area Tam Coc river tu.. ade buffet restaurant (AWAS! bukan semua makanan halal yee... kami yg si Melayu ni makan yang nampak meyakinkan je..) haha.. perjalanan tour ni ambil masa 2jam camtu.. sebab tu kne makan dlu.. agak boring tp cantik la.. korang akan lalui 3 Gua yang unik kot..

haa nampak tak ade yang dayung sampan tu pakai kaki woo.. hebat tak hebat! haha.. lagi 2 orang tu kawan MA yang geng Si Melayu tu.. hihi.. so kami be4 je la ke mana2.. tepi2 tu la padi dia.. 



haa ni la gua yang ayus cakaptu.. unik tak? :P

After almost 2jam trip.. korang ingat makcik blakang tu free ke? agen tu dah pesan suro kasi tips dalam 20 VND/persons ~ rm2 camtu kot.. so kami berdua.. 40 VND.. tp kami kasi la extra 50VND.. yela kesian tgk dia cam susah payah nk bawak kitorg yang berat ni.. TAPIII tetba makcik tu demand wehhh.. mintak 100VND.. hahaha. pandai dia.. tp kami da prepare awal2.. da cakap kat MA, naik jeti terus hulur duit & jangan turn blakang.. kihkih.. trick kami berjaya.. terpaksa la.. dah tu yg agen bgtau tak kan nk kasi lebih.. hehe.. tp geng si melayu kami tu kne tau.. ade pulak geng dia back up.. dorang malas nk gaduh so kasi je 100VND.. so korang pandai2 la ye nanti..

So lepas semua settle, dalam kul4 camtu kami semua bergerak ke bandar hanoi.. dlam 2jam perjalanan jugak la.. time ni mmg kaw-kaw tido dalam bus.. dah la sejuk, seat pun best.. dozz je la..
Hotel kami memang betul2 tengah bandar.. kat sini korang kne la pandai2 nk melintas jalan sebab traffic dorang memang "AWESOME" .. haha.. kalau penakut, sampai lusa lah xjalan..

Later ayus upload gambar Hotel yee.. sebab ade dalam hardisk lain.. Nama hotel kitorg Gondola Hotel.. Best! sangat selesa, cantik, menarik, tertarik! oh, sebelum check in, kami ade singgah satu restaurant ni, Bep Viet Restaurant.. tapi kami dah inform yang kami ni kne makan halal food.. hee so dorang tapaukan dari kedai muslim area situ & makan sekali dengan yg lain.. best kan dorang ni? memahami.. :)

abaikan muka tu.. hahaha. lapar plus dah selekeh abis dah.. hihi
Then, baru la kami ke hotel untuk check in.. ya Rabbi, letihnya bukan main.. tp bila tengok hotel secantik tu.. hilang penat.. malam tu, kami habiskan masa dekat bilik je sebab letih sgt2.. Ape aktiviti esok nya?? nanti tengok lah Hanoi Trip 2015 [Part 2] pulak yee... hee...

Thanks for reading! XOXO

*gambar2 yang takde tu nanti akan diupdate ye.. stay tuned~

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015