Thursday, May 7, 2015

Hat Yai 2015 Day 1

Assalam semua... untuk Hat Yai trip kalini, ayus pegi be3 dengan kawan sekolah dlu and kawan kepada kawan ayus tu.. haha. pjg nk describe..

ni lah kami bertiga :)

kami gerak naik bus Konsortium je.. haha tapi bukan yg dekat bawah ni la.. kalau yg ni sampai border pun dah xtau jadi ape.. hihi..

trademark lokasi untuk beli tiket bus

Tiket bus Hatyai ni

  • KL - Hatyai = RM53 (Naik dari Stesen Pudu)
  • Hatyai - KL = RM45 (Naik dari depan hotel Lee Garden Plaza)
Untuk Hotel pulak kami tinggal dekat Lee Garden Plaza Hotel.. bwah hotel ade mall & waktu malam, mmg happening mcm ada pasar malam...


  • rate satu malam 1230baht.. bilik not bad, muat untuk 3orang pastu accessible ke semua tempat
Kami gerak dari Stesen bus Pudu dlm pukul 1130 malam , 29 January 2015.. bus memang selesa, ada wifi lagi tauu... pastu sebab trip malam, kitorang dibekalkan dengan selimut sekali.. bersih, wangi & panas lagi.. mungkin baru lepas cuci.. hehe.. perjalanan lebih kurang 7-8jam.. termasuk berhenti dekat border untuk cop pasport dsb..

Dalam jam 9pagi kami mmg dah smpai betul2 depan hotel.. terus naik atas and rezeki kami boleh check in terus.. (p/s; kawalan dekat hotel ni mmg ketat sikit.. cube la google eh kisah hotel ni.. kitorg tau pun bila dah nk balik KL..hehe..) Lepas je check in, perut dah berbunyik2.. kelaparan.. seberang jalan ada kedai makan halal.. tak ingat nama penuh kedai tu tp rasanya Hamid.. kalau nk order goreng2 ke ape semua sedap.. haa korang wajib try teh ais dia.. sedap marvelesss... untuk sarapan pagi ni.. kos dlm 105baht je.. 


Perut dah kenyang, hati pun girang.. ape lagi, kitorg amik tuk-tuk untuk start misi shopping dekat "pasar plaza" tak tau ape nama tempat ni sebenar.. sbb driver tuk-tuk ni pn cakap paham tak paham je..  tuk-tuk ke sana 40baht/seorang lebih kurang rm2. dekat sana ala-ala petaling straight tapi super duper rambang mata jadi nya..



Kasut getah ni rm12 jeee.... murah giler

yg ni Rm20

Baju-baju sini boleh la aroud rm25-30



dekat sini kawan ayus yg ni memang memborong habis.. korang boleh dapatkan Jean yg quality mmg cun RM26 je.. sampai ayus pun terjebak borong 2helai.. hihi.. pandai bodek, pandai tawar murah la dapat.. dorg pun baik je..

Settle shopping ada banyak lg masa lepas tu nampak la orang2 tuk tuk ni offer tempat2 yg boleh dilawat.. antaranya Floating Market, 3d Muzium, naik gajah dengan lagi 1tempat tu.. xingat namanya.. tapi kitorang decide nk ke floating market & 3D muzium je.. untuk ke sini, kira package la dgn tuk tuk.. 400baht (plaza-floating market- 3Dmuzium -hotel) kira seorang dlm 133baht je.. 











Untuk 3D musium ni, per entry 400baht /seorang.. siap ada persembahan magic dari team sana.. memang super penat, xlarat nk jalan dah dlm musium tu.. tu 1gambar je ada.. hihi..

Bila malam pulak, kitorang dinner tak jauh pun.. bawah hotel je.. ade macam gerai2.. memang sedap.. xde la fancy2 sangat tp memuaskan hati..

green tea ni minuman wajib tiap2 malam kat situ.. 25baht/1cup

banana pancake

nasi goreng seafood /50baht

pasar tepi hotel.. rasanya malam minggu je ada..


tengok udang dia tu.. slurppp!

So far, untuk day 1 ni.. memang kitorg survey2 sekeliling.. rasa xpegi jauh sangat pun since kitorg ber3 je.. memang misi ke sini untuk shopping dan makan.. hehehe... sempat juga pegi massage badan yang letih ni.. seluruh badan thai massage (yang ni xpakai minyak) 200baht ~rm20 jewww...

Nantikan Day 2 pnya update yee... nk tau kedai makan untuk lunch yang sedap & puas hati.. makanan Thai.. tungguuu.....

Gedebak-Gedebuk untuk day1 tak termasuk hotel & bus & shopping sendiri, habis dalam - 1078 baht ~rm115


till then...


3 comments:

Suhaiza Shamsudin said...
This comment has been removed by the author.
Suhaiza Shamsudin said...

mam best jer shopping sana ... jom pergi .. bwk akk plk :)

yusraliyana said...

Heee... jom mummy! seronok tau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015