Wednesday, October 29, 2014

Lebih Sudu Dari Kuah

Asssalamualaikum semua.. its been a while xupdate kan.. hmm arini nk bebel luahan hati sikit.. xtau la tajuk tu kne ke x tak kan.. hehe.. anway, last week.. baba ayus which is baba yg betul admitted to hospital sbb minor strok dekat muka.. so muka dia jadi senget sikit tp still tengah recovery la tu..

Hari Sabtu lepas, ayus & MA kua pagi2 g beli barang dapur dgn lauk dekat NSK.. otw nk balik rumah, dpt call dari baba sendiri.. em, beliau ni jarang sikit nk call anak dia ni.. tp paham la jugk sebab ape.. then dia ckp dia admitted sbb strok.. bederau darah ni.. ingtkan teruk tapi nasib baik sikit je.. so, lepas beli barang semua, after zohor kluar rumah ke Cheras kejap sbb nk amik MAKNA Run Kit utk weekend ni.. then terus shoot ke Glenegles KL..

Sampai je sana.. nmpak Mama Biah (MB), mak tiri ayus then terus naik atas tgk baba.. nasib baik lah makcik2 ayus (kakak2 baba) xde.. sbb dorg mmg anti dgn ayus sikit.. then da tgk baba lega jugak la.. sbb xteruk sgt cuma boleh nmpk muka dia senget n mungkin jugk dia stress dngn kakak dia tu..

okeh.. ni dah masuk part sedih, pedih, redih.. eh tu xde.. haha.. tngah borak2.. tiba2 baba cerita2 pasal hari nikah ayus.. Ya Rabbi.. sedih sgt time tu tp ayus dah ckp dgn diri sndiri xmo menangis depan dia.. sbb xnak tunjuk ayus lemah sgt.. nnt dia risau.. MB kate pagi 26May tu, dia dah gosokkan baju melayu baba.. n dah letak pun dlm kereta.. then MB mmg paksa baba tuk dtg jumpa ayus.. baba pun pegi la.. mula2 dia intai kat masjid tapi tu majlis org lain.. ayus buat kat rumah.. so baba pun bejalan ke rumah ayus.. rumah dgn masjid dekat je tau.. then pakcik guard sekolah tu pn bgtau majlis ayus kat rumah.. so dia pn terus ke rumah ayus.. mula2 dia intai2 je.. tp pakcik ayus nmpak dia..terus panggil masuk kwsan rumah..

Baba

kami & baba

Nampak kann.. baba pakai baju ape.. hmmm.. then baba cerita la ngn ayus.. sbenarnya Aunty Poji (kakak dia) mmg xbagi dia datang.. even sepupu ayus pn aunty poji ni xbg datang.. sebelum ni sepupu ayus ade bgtau pasal ni.. tp dia cerita pun mcm biase2 je.. so xde la nk amik pot sangat.. tp bila baba sendiri bagitau ayus.. SubhanaAllah.. time ni xtau nk ckp ape.. sebak sgt..xfaham ade org yg busuk hati cam dia.. masa nk kawen pn ayus terpaksa call aunty poji ni utk bgtau dia la.. haa kau.. abis semua dia soal pasal MA.. gaji brapa, keje ape, kat mana.. tu ni.. then last sentence yg ayus ingt sampai sekarang.. "baba kau takda duit, so jangan fikir dia nk bagi duit ke apa, xpayah mintak-mintak" .. korg rase ape perasaan ayus time tu?? haih.. tu la kang.. bukan nk mengungkit tapi bende yg makan dalam ni mmg akan terpahat sgt dlm hati ni..

lepas borak2 dgn baba, ayus ngn MA mintak izin nk g solat asar jap.. so, dlm 15minit kitorg turun ke surau.. bila naik je.. MB tngah ckp dlm hp.. rupa2nya Aunty Poji ni call... perbualan dorg lebih kurang mcm ni..

MB: haa tula xkenal dah ayus.. lain sangat.. ni ada ni  baru lepas solat ni..
Aunty Poji : (xtau apa dia ckp dlm hp tu..)
MB : ala.. bia lah.. nak dia sorang.. dia nk dtg melawat.. xpe lah..
Aunty Poji : (xtau apa dia ckp...)
MB : eh ayus ade kat depan biah ni.. belom balik lagi.. aa yelah.. tgk la mcm mana nanti..

yang last ayat tu.. MB cerita rupanya dia marah ingtkan ayus dah balik pastu xnak tumpangkan MB balik rumah.. adeh.. siap kate kat MB "ayus tu xnak ke hantarkan kau balik rumah.. dekat je pun tu".. nampak x dia mcm xsuka kan.. hmmm.. ape pun, MA selalu pesan jangan mengata pasal dia sbb kira diri kite ni pun dah same cm tu.. buat dosa.. tapi.. sebab ayus xleh terima ape dorg buat kat baba..

selepas 2tahun lebih.. ayus dnga kebenaran pasal baba tak dibenarkan dtg masa hari nikah ayus tu dari mulut baba sendiri.. depan MA.. xtau ape nk rase sekarang ni.. skrg ni hanya mampu berdoa yg baba & MB dikurniakan kesihatan yang baik aje.. nk dtg melawat selalu nanti.. insyaAllah.. sbb sebelum ni hati ni terguris sbb baba mcm xendahkan pasal kawen ayus dlu.. tp skrg dah tau kisahnye.. terubat jugak la sikit..

bagi ayus menceritakan kisah ni bukan sbb nk buka aib orang tapi nk luahkan ape terbuku di hati ni.. n sebagai pengajaran utk diri sendiri.. Doa ayus buat insan yg melebih2 hal org dari hal sendiri ni.. semoga anda sedar & beringat lah.. ayus xkan g serang/marah or ape2 lah.. sbb ayus ade maruah & keluarga nk jaga.. Semoga Allah permudahkan urusan dia dunia Akhirat.. dan tak menyusahkan orang sekeliling kelak.. amin...

p/s: termakbul hajat ayus & MA nk jumpa baba.. and akan jumpa berterusan memandangkan keadaan kesihatan beliau yang makin susut.. bertabahlah wahai baba.. Allah bersama orang2 teraniaya..

p/s/s: maap kalau ade yg terasa hati or ape.. n maafkan tatabahasa yg tonggang langgang.. hehe..


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015