Thursday, April 17, 2014

Hasil Ujian Kesuburan

Assalam Semua.. sorry a bit delay nk update pasl ni.. Hari Selasa 15 April 2014 dalam kul 8.45 mlm cmtu kitorg jumpa Dr yg consult pasl ujian - ujian ni.. heee. mood time tu cuak sangat2.. rasa byk benda dlm otak ni.. sampaikan semalam ayus timbang, berat ayus dah turun 3kg.. heee.. sbb byk sangat pikir kot.. pastu risau.. adui... tp seronok gak la.. senyap2 3kg turun.. hewhewhew...

Masuk je bilik Dr tu.. memang dia akan greet kami dgn penuh semangat! time tu debo pn boleh ilang.. hehe masa duduk..Dr start bukak fail.. so dia start dengan ayus dlu.. Result ayus semua OK.. except ade few hormon problem yang dia cakap normal je untuk certain perempuan.. fuh.. time tu rasa ok la.. dia pn gerenti boleh "fix" sbb bukan masalh besar.. heee.. syukur alhamdulillah.. cuma kandungan serum insulin (don't ask me what.. sbb xtau.. hee..) yg boleh lead to kencing manis tu agak tinggi.. TAPI kandungan gula dlm darah ok je.. so Dr suro ayus mkn metformin utk orang diabetis.. erk?? perlu ke? ......tp sampi harini xmakan pun lagi :P

Untuk MA pulak, alhamdulillah.. semua OK.. xde problem ape pun.. cuma Dr kasi vitamin untuk activekan sperm dan diarahkan untuk minum air masak byk2.. btw, Dr pun dah cakap OK untk proceed makan vitamin Zinc dari Shaklee. and he mentioned "SHAKLEE tu OK, should be no problem" .. wah.. kembang sikit rasa.. skrg ni dah 2-3 Dr cakap OK. :)

oh, berbalik ke kes tadi.. Serum Insulin tinggi ni Dr tu simulatekan mcm ni.. lets say, serum insulin tinggi tapi gula dlam badan sikit.. so insulin ni akan process gula tu.. bila xda gula untuk di process, so dia akan lead ke pengakit.. contohnya kencing manis. thats y kne makan ubat tu.. tapi... ayus ni degil.. lepas buat few readings, salah satu cara untuk reduce ni semua is dengan diet & exercise.. kalau nk makan ubat ni boleh tapi jangan tinggal exercise & diet.. sebab dia akan cepatkan untuk kurangkan berat badan jugak.. and mostly yang makan orang obesiti.. huhu. ayus baru overweight jew~ lalalala... :P

so, sekang ni dua2 OK.. syukur sangat.. doa yang terbaik untuk kami.. amin..

p/s: tak salah untuk spend "sikit" duit untuk ke arah kebaikkan.. untuk kes ni.. nasib lah boleh claim :P kalini consultation + ubat RM210..

Nk tau detail boleh view sini -- ujian kesuburan di Hospital UMRA


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015