Followers

Monday, April 14, 2014

HSG @ KPJ Selangor

Assalam semua.. alhamdulillah harini selesai jugak step2 untuk ujian kesuburan ayus dekat Hospital UMRA..
macam yang ayus cerita dekat previous post... ade few steps untuk tau ape masalah kitorang ni..

  1. ujian darah
  2. sperm test
  3. HSG
So, harini ayus buat step yang terakhir sebelum consult semula dengan DR NAVDEEP ni..

Kenapa ayus pilih KPJ Selangor ni? sebabnya dekat dengan rumah ayus.. rasa dlm 15minit je dari rumah.. pastu arini pulak ayus amik full day cuti.. jadinya xyah nk mengada2 cari hospital jauh2 kan.. hehe..lagi satu kat situ Dr perempuan.. untuk sape yg pernah buat HSG ni tau la process dia mcm mana.. mmg kalau boleh nk Dr perempuan la yg buat.. harini Dr Darina yg buat procedure untuk ayus.. hew~

ayus sampai dekat hospital tadi around 9stgh.. terus naik ke bahagian Radiologi or bahagian X-ray.. mula2 memang dah cuak dah.. tp muka cool ja.. MA xde pulak arini.. kne keje so ayus lone ranger la ke situ.. hee.. disebabkan oppoinment kul 10 pagi.. jadi nya datang tu xde la rushing sangt.. relex2 je.. isi borang untuk register semua then duduk la tggu kat tepi tu..

Rasa tepat kul 10pagi nurse panggil masuk dah.. oh, btw, kat sini semua nurse sangat2 friendly.. mmg bagus la depa ni..kagum dengan dorg tau.. so bila dipanggil masuk, mcm biasa kne tukar pakaian.. kne pakai ala2 jubah kimono gituu~ tapi semua kne tanggal la.. hehe... so ayus pun melepak kat dlm tu.. equipment dlm tu dah mcm ape je.. mmg besar2 alat2 x-ray tu..

xlama lepas tu, Dr masuk.. time ni debo dah..  masuk terus cakap dengan lajunya "hi, sy Dr Darina, kita mulakan procedure". haa ko sentap mak! terus ketaq.. sementara tgk Dr susun barang2 tu.. hati dah debo sangat.. nurse tu kata kne relex.. kalau x nanti lagi sakit..

bila da start tu.. semua run smoothly... semua ok je.. xrasa ape2.. tapi bila Dr ada masukkan 1 alat.. rasa mcm besi panjang kot sampai ke rahim tu.. time tu mmg terasa dah.. tp muka cool relex lagi.. haha. xleh belah.. pastu start la xray.. dia ade letakkan alat besar xray tu atas perut.. dah rase mcm scanner pun ade gak kne kepit kat situ.. hee.. time ni Dr masukkan cecair ape ntah melalui besi panjang tu.. and kite boleh nmpak dlm screen cecair tu bergerak.. fuh~ time ni sakit ya amat... rasa macam senggugut tahap kritical.. nk menyeget xleh.. kne baring jugak.. tahan je la.. smpi nurse tu pndang muka ayus cakap "sikit je lagi ni.." bila sudah.. aduh.. rasa xleh nk bangun.. Dr pun meluru je keluar.. maybe byk patient kot.. xpe la.. nurse tu teman ayus.. dia pn pesan kalau dah ok baru bangun g toilet bersihkan ape patut..

bila rasa dah ok sikit.. bangun.. terasa macam air keluar dari bwh.. masuk toilet tgk darah byk.. huuu.. mcm period.. then bersih2 kan la.. patut la masa call dorg suro bwk pad.. mmg bleeding byk jugk.. or mungkin ayus je camni.. kwn ayus penah buat tp dia ckp ok je.. huhu.. dah bersiap semua.. ayus pn keluar tggu result.. time ni rasa mcm sengggugut xhilang lagi.. so bertahan je la kan.. rasa dlm 15minit camtu nama ayus kne panggil.. result da siap.. then payment.. kos kat sini mmg betul2 RM220.. xde extra charge or ape2..  so bagus la kan? hee.. selesai semua.. ayus pun balik la.. still bleeding.. tp dlm kul 8 cmtu dah ok da.. result yang dapat tu pn ayus xpaham nk baca.. kne tggu esok pulak.. jumpa semula Dr Navdeep memandangkan result darah & sperm dah ready.. hee

p/s: kalau diarahkan untuk buat HSG ni lagi sekali.. maybe xnak kot.. xsanggup rasanya.. huu.. now mengharapkan semua baik2 aja.. will update again once dah dpt penerangan dari Dr.. insyaAllah...

1 comment:

Lia said...

Assalamualaikum.. Sy nak share pengalaman HSG harini 22/09/16 di KPJ Damansara.. Dr yg entertain sy ialah dr norhayati mokhty.. 1st nak buat kat KPJ Ampang tp doc on the CD10 sy that't why tukar ke KPJ Damansara asalkan doc perempuan hehe sebelum pergi dah baca pengalaman TTCian semua mmg takuttt ramai bg feedback negative iaitu sakit.. Tp dah lalui sendiri harini yessss memang sakitttt.. Lebih sakit drpd period pain.. Alhamdulillah result sy semua normal takde apa masalah.. Bayaran RM203 sbb refer pakai surat LPPKN.. Kalau refer pakai surat klinik swasta lain harga lebih mahal.. Tp husband keja govt so boleh claim.. Now focused on husband plak sbb sperm kurang.. Apa2 pun this is my 1st time comment kat any blog tp utk info bersama sy share jgk hehe semoga TTCian semua dimurahkan rezeki anak ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015