Friday, February 7, 2014

Trying To Conceive (TTC)

Assalamualaikum... korang mesti pernah dengar kan TTC or kate panjang dia Trying To Conceive. TTC ni kira macam dah kawin tapi mgkin dah berbulan or mungkin bertahun xde rezeki anak lagi.. dalam usaha2 untuk mendapatkan zuriat ni la kita panggil TTC.. same goes to me.. ayus pn dah  setahun lapan bulan berkahwin dan belum lagi menimang cahaya mata..

kandang2 dari sudut hati kecil ni ade jugk rase jeles tgk org lain kawen je terus lekat, anniversary pertama terus be3.. kalau korang di tmpat ayus skrg ni pn mmg akan rase bnde yang sama.. tp alhamdulillah.. ayus xpenah salahkan sesiapa pun mahupun takdir.. Allah ade perancangan terbaik utk kite semua.. jadi, USAHA, YAKIN & TAWAKKAL.. husband ayus pn OK.. dia pn paham keadaan yang kami lalui ni..

Oh, berbalik kepada kisah TTC ni.. lepas anniversary pertama ayus tahun lepas, kami decide nk jmpe dgn pakar.. time ni mmg xpk ape dah.. so, ayus decide nk ke SALAM Medical Centre Shah Alam.. oh, btw, ayus buat semua ni tanpa pengetahuan family.. sbb ayus xnk susah kan sesiapa since ayus tgk parent ayus risau bila 1st time g klinik biasa, scan, Dr tu cakap mcm ada cyst.. tp bila g SMC ni, semua ok je.. so, since tu ayus xinform dorg ape2 dah..

Ayus ke SMC ni 2 kali sbb masa 1st Dr scan n kasi ubat hormon camtu la kot.. then appointment ke2 utk re-check balik rahim bagai.. tapi still the same.. Alhamdulillah semua OK.. tp tau x 2appointment ni pn dah cecah dekat RM600+.. then ayus nekad xnak jumpa Dr.. tp mata n tangan ni rajin je nk meng - google kan... jmpe Dr Pakar dekat An-Nisa' Seksyen 7 Shah Alam.. kebetulan time ni senggugut and nk amik MC.. situ pn scan alhamdulillah OK.. tapi Dr ni bagus.. dia guide pasl hari2 subur, and pemakanan semua.. and paling best murah.. xsmpai RM50 pun.. ni pn dalam bulan Oktober tahun lepas.. lepas ni la ayus mmg fobia n tak suka jmpe Dr sbb rasa mcm same je smua jawapan tu.. huhu..

lepas tu skrg ni.. bila dah jadi Independent Distributor Shaklee ni.. mmg ayus sendiri consume Set Kesuburan.. tapiii bukan ayus sorang.. ayus dgn MA yee..  FYI, set Kesuburan ni terdiri daripada GLA Complex, alfalfa, vitamin E utk isteri & Zink & vitamin E untuk suami.. memandangkan kami mmg dalam planning.. so mmg kami consume betul2 la kan.. kan kita kne USAHA, YAKIN & TAWAKKAL..


Selain tu, mnggu lepas kawan ayus baru balik dari mengerjakan Umrah.. dan beliau hadiahkan kitorg Buah Zuriat and Debunga Kurma.. Ya Allah.. time ni sebak sangat rase.. ade jugak orang simpati dgn kami ni.. semoga Allah kurniakan kebaikan utk dirinya.. Amin.... dari hasil meng-google ayus.. ayus ade jumpa blog ni.. http://debunga-kurma.blogspot.com/  maybe ni salah satu ikhtiar kita kan.. hanya Allah saja yg dapat kabulkan setiap usaha kita ni.. selain tu.. ayus dgn MA ada amalkan makan Habatussauda' & Madu Lebah... dan xlupa.. Berdoa pada Maha Pencipta kita...

Doa Nabi Zakaria :


Surah Ai Imran 3:38
Ketika itu Nabi Zakariya berdoa kepada Tuhannya, katanya: “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.
“Ya Tuhanku, berilah Aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa”.


Amin...

p/s: kepada kawan2 yang TTC macam ayus ni.. jangan la terlampau sedih or down sbb percayalah bahawa rezeki anak untuk kita tu ada cuma belum smpai masanya lagi.. InsyaAllah.. Percaya pada Allah..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015