Monday, October 14, 2013

Panduan melangsaikan hutang PTPTN melalui Akaun 2 KWSP [Part2]

Assalam semua.. mari bersambung kisah ni yang ayus nk cerita ni Part 2 - urusan dgn KWSP pulak.. wah, dah mcm story teller plak kan.. hihi..

11/10/2013 Jumaat, as usual PTPTN kat KL Sentral tu akan tutup dari 12pm-2.45pm bagi menghormati orang solat jumaat la kowt.... hehe.. utk tak nk membuang mase, ayus dgn gamblenye inform kakak kat office tu nk keluar kejap g PTPTN KL Sentral kul 11pagi.. akak tu pun kata OK.. jadi dngn sepantas kilat, ayus berlari naik LRT, turun LRT, jalan laju2.. rasanya byk gila kalori dah terbakar time  ni.. (feeling2 kurus kejap :P) smpi pjbt PTPTN tu, terus amik number then tunggu xsampai 10minit pun.. no ayus dipanggil.. then, dapat lah surat yang dinantikan2... tepat 11.40 pagi, smpi semula kat office.. so, ayus kne replace 40minit la jumaat tu.. its OK la daripada nk melangut smpi 2.45pm.. xtau nk buat ape2 kan...

So, kul1 tengahari, ayus terus kua office.. OH! make sure SEMUA DOCUMENT DAH DI FOTOSTET YEE... jangan bawak yang ORI je.. utk backup... :) mula2 plan nk naik teksi je sampai bangunan KWSP Jalan Raja Laut tu.. dekat je dgn SOGO dan LRT Bandaraya... turun je sampai lobi office.. haa kau! jalan jem, dengan sepantas kilat, terus jalan ke Putra LRT Dang Wangi --> LRT Masjid Jamek, interchange ke STAR LRT Masjid Jamek --> STAR LRT Bandaraya.. dlm 20 minit perjalanan.. then terus jalan kaki ke building KWSP..

Tepat 1.30 tengahari smpi dalam building tu.. amik no giliran.. and guess what! xsmpai 5minit, no dipanggil.. hahaaha.. rasa sangat2 bertuah time tu... xsia2 penat berjalan lelaju bagai.. Puan yang menguruskan ni sangat la friendly.. sangat sporting.. siap tlg check semua detail2 and document2 yang ayus bwk.. yang dorang akan amik ..

1. Dokumen perjanjian Original
 

2.   Surat pengesahan Baki dari PTPTN yang Original


 3. Salinan Skroll & salinan Transkrip.. tapi bwk yang ori jugak sebab dorang nk buat verification..

ni je yang dorang nk tengok.. oh, IC jangan lak korang xbwk ye.. semua maklumat ni mmg dorang trace dari IC je skrg..  last but not least.. before balik, dorang akan kasi 1 Acknowledgement letter menyatakan pihak KWSP dah terima semua document & akan di process dalam tempoh 7-21 hari.. ye... lame kan?? tapi setahu ayus dorang akan buat awal dari jangkaan ni..


jadi kawan2 sekalian.. ape tunggu lagi? buat la kalau dah boleh.. sebabnye dapat meringankan beban kite jugak.. kalau xdpt settle penuh, separuh pn berbaloi juga.. untuk mengelakkan name BLACKLIST.. hehe.. ayus buat ni pn sebab ayus nk g bejalan2 byk tempat.. jadinye... settlekan ape yg patut dlu la..


p/s: masih belajar lagi untuk settlekan hutang piutang sendiri yg byk.. huhu.. semoga dipermudahkan semuanya... amin...
p/s/s: semoga bermanfaat untuk semua..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015