Followers

Thursday, October 10, 2013

Panduan melangsaikan hutang PTPTN melalui Akaun 2 KWSP [Part1]

Salam semua.. korang pernah dengar x pasal diskaun yg pihak PTPTN bagi kalau buat pembayaran penuh .... tapi offer ni last 30 September haritu.. sob..sob..sob... ayus pun baru tau pasal ni bila kawan office buat full payment dia.. bila dia dok cerita2.. mula2 tak endahkan pun sebabnya ayus bukannya ada duit nk settlekan full (walaupun hutang 5K+ je..) so ignore la..

a week before nk habis offer tu.. baru dapat tau yang dia settlekan PTPTN ni melalui Akaun 2 KWSP.. tetbe ayus jadi semangat lak kannn... terus google ape patut.. then terjumpa blog ni and siap bookmark dlm PC ayus ni.. Tq awak kasi panduan ni :) sambil baca2 blog ni.. ayus pn check akaun 2 KWSP, cukup! then, balik Klang Gate, cari doc2 lame.. xjumpa.. hmm.. so, terus buat apa yg patut...

last week (4/10/2013), ayus g pejabat PTPTN, KL Sentral.. submit borang permohonan salinan perjanjian (ingat.. kne baya RM90 yee..) & borang semakan baki penuh utk KWSP..  Salinan perjanjian dapat on the spot (tapikan... print kertas A4 je, pastu hmm.. tggu la gamba nanti..lupa nk amik..).. yang baki penuh tu kne tunggu 7-14 hari bekerja ye.. walaupun hutang anda sikit, tapi tetap amik mase lame camni... time ni frust gak la sbb lamenye nk tunggu kan...

tetibe after lunch harini dapat call dari pihak PTPTN.. dorang bagtau surat & penyata baki penuh dah siap (oyeah! menari2.... ) then again, esok akan g sane lagi untuk amik form and kalau sempat nk submit sekali ke KWSP.. untuk process KWSP kne bawa ..

1. Transkrip Degree
2. Skroll Degree
3. Salinan IC, kalau lupa nk fotostet takpe nanti pegawai tu boleh fotostetkan
4. Perjanjian asal PTPTN.
5. Borang KWSP 9C - Pengeluaran Pendidikan. Boleh didapati disini: https://secure.kwsp.gov.my/portal/documents/10180/178612/Borang_Pendidikan__April_2013-1.pdf
6. Surat dari PTPTN tentang berapa baki hutang anda.


So, doakan esok ayus berjaya dengan sabarnya la ye.. sebab kaunter PTPTN ni buka 2.45ptg.. ayus balik dlm kul 12pm camtu.. lame nk menunggu.. last week pun disebabkan lunch dgn Maran.. kalau x, gagal lagi misi ni.. hehe..

p/s: rezeki ayus murah sebab PTPTN uruskan cepat.. amin...
p/s/s: Part 2 bersambung pasal submission ke KWSP plak ye :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015