Monday, April 22, 2013

Keinsafan Teramat

Astagfirullahaladzim.. istighfar ayus harini.. terase berdosa sangat2.. rasa meruntum hatini.. Ya Allah.. ampun kan aku.. terlalu berdosa rasenye bila harini aku terlintas utk bace blog http://kakimotong.blogspot.com/ berkenaan aktivis haiwan yg selamatkan kucing2 yg nk dibunuh oleh pihak2 tertentu..  mulia sungguh PH & MH ni.. moga dimurahkan rezeki mereka dunia akhirat... amin...

Al kisahnya...FYI.. baru2 ni MA ade adopt 1family kucing (1mother + 4kittens) yg sangat2 kesian.. condition xsihat, kotor.. tapi korang tau kan ayus dah ade 3ekor buat mase ni.. mostly dah almost setahun... so, bila MA kate nk adopt lagi, ayus mmg rebel dalam hati.. at the same time, nk jage hati MA jugk.. MA dah mintak izin last few weeks tp ayus ckp xnak.. wpn dia ckp dia nk jage but then, you know man.. hmm... tp at last ayus approvekan jugk sebab xsampai hati nk tolak pemintaan MA lgpun dia dah mintak izin awal2 kan..

Nampak la MA suke mase dah ckp OK tu.. hee.. ayus mmg prepare mentally & physically jugk la sbb nk jage kitten agak leceh.. so, last friday pegi amik depa sume ni kat Balakong.. jauh gk la dari rumah tp Allah tu maha Kuasa.. permudahkan setiap urusan kami nk amik depa ni.. disebabkan smpai malam, so condition dorang ayus xdpt tengok bebetul.. just amik, masukkan dlm cage then bwk balik rumah.. bila smpi rumah baru perasan all of them ade kurap kat telinga.. plus, kurus sesangat.. time ni dah timbul rase kesian jugk..tp disebabkan dah lewat malam, ayus pn xtau camne bleh telelap, MA yg uruskan dorang kat rumah.. makan, tmpt dorg tdo bagai..

Esok paginye baru la ayus g lawat dorang.. kitorg mmg letak semua kat dapo belakang.. time ni la MA crite.. kalau ayus dpt tengok dorg betape lahapnye dorang makan.. betapa hausnye dorg.. makan siap berkelicap2 lagi.. SubhanaAllah.. xtau la mcm mana org sebelum ni jaga.. terus ayus decide dgn MA kite kne beli cage yg besar ni.. kne jage dorg.. kesian mcm ni... 

Camni la Cage yg baru beli tu.. lagi selesa utk 5ekor kucing
oh, tau x, ayus bukannya accept kucing2 ni sepenuh hati.. mmg hati ni asyik ckp je.. "susah la nnt.." "bebau la rumah.." "xselesa la rumah camni.." .. Ya Allah.. semuanya -ve pasl dorang.. padahal dorang semua OK je.. name pn duduk dlm sangkar.. Astagfirullah.. betul2 kecewa sangat2 dgn diri ni.. yang 3ekor ni ayus dah boleh adapt.. sbb dah selalu sesame.. yg baru ni je masalh sikit..

tapi.. bila pagi tadi bace blog Papa Hero.. time ni baru terbukak mate, minda n hati ni utk be more +ve and remind diri sendiri.. rezeki dunia ni bukan untuk kite sorang je.. mcm PH kate..

Tak rugi kalau kita membelanjakan sedikit rezeki kita untuk mereka...Tetapi apa jua perbuatan kita tu adalah bergantung kepada niat...Kalau niat kita itu baik, maka baiklah jadinya...Begitu juga kalau di sebaliknya...Bersedekah kepada sesama manusia juga usah dilupakan kerana ada bahagian rezeki yang kita perolehi adalah hak untuk mereka yang memerlukan...Tak salah kalau kita berkongsi rezeki untuk haiwan dan kemudian kita uar-uarkan di dalam Facebook atau blog...Ini adalah kerana kita sama-sama nak'educate' masyarakat agar menjadi lebih prihatin terhadap haiwan jalanan....Tiada siapa yang boleh menilai keikhlasan kita kerana sesungguhnya nilai ikhlas kita itu hanya Allah SWT jer yang tahu...Jadi, jomlah kita sama-sama 'educate' kawan-kawan kita juga yer... -- PH (http://kakimotong.blogspot.com)

MA, ayus mintak ampun sangat2.. xterkata insaf sangat diri ni.. mungkin ni rezeki kite kan.. kite jage sesame k semua sekali.. InsyaAllah dipermudahkan urusan kite jage dorang semua.. amin.. air mate ni kalau boleh berjurai2 turun tapi sebab dekat office kan.. control2.. 

p/s: keje dah banyak masuk ni.. so ayus stop sini dulu.. mudah2an ayus lebih celik hati dan minda pasl semua ni.. Syukur Alhamdulillah.. selama jage kucing2 ni.. xpenah putus punca rezeki.. Kuasa Allah SWT.. 
p/s: later ayus upload gamba depa k...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015