Followers

Wednesday, July 25, 2012

20120724 [Iftar]

Salam Semua.. semalam kami berbuka dgn lauk yg ayus masak & faveret ayus forever lah! Sup ayam best in town (eh? okeh over ko nya!).. simple & xyah bersusah payah.. hehe. actually ayus mmg suke soupy2 ni.. xkisah la sup ape asalkan sup & panas... fuh, buleh TERbuka puasa kalau dpikir2kan.. hehe... moh tgk hasilnya.. tp gmba xbrape nk ummppp plop..

Sup ayam best in town + cili kicap
Simple kan? resepi yg ayus buat sng je..

Bahan-bahan:
minyak sikit
ayam (secukupnya- ayus 2org je so budget2 je la)
bawang merah, putih, halia (tumbuk / blend)
sup bunjut
daun sup/daun bawang (ayus campo)
kentang (if any)

cara masak (cara ayus) :
tumis bahan2 blend/tumbuk tu smpai naik bau, then masukkan ayam, kacau2.. tp jgn hangit ye teman... pastu masukkan air.. masukkan sup bunjut, kentang yg dipotong ikot suka.. hehe.. then tutup periuk tu.. renehkan smpai ayam tu masak.. smlm ayus buat 15minit je.. then, masukkan garam/ajinamoto secukup rasa.. daun sup then SIAP untuk dhidang!

ni je la.. sng kan? sbb ayus ni xpandai sgt masak so start masak yg simple2 je la dlu.. nasib MA pn ok.. lgpn ni kan faveretnye.. AYAM.. so die xkisah asalkan AYAM.. hehe... Iftar kami diserikan lagi dengan kehadiran satay bazar, kuih pelita paya jaras ( ni name die ye sbb ade org rekemen kate kalau kuih pelita ni sedap, n mmg betul sedap :D) & air soya panas.. fuh! melekat! haha... smlm smpat la g bazar sbb MA nk g fotostat sijil2nya.. alang2 dah ke kedai, singgah la ke bazar.. yg ayus smpat amik gamba is satay je.. yg lain xingt pn nk amik gmba.. hehe.. dah lapaq nk mkn sup...

sedap kan?..
so ok lah, later will update u ols again.. wah kau! kalah maria.. haha.. till then...

p/s: iftar harini plop? 0_o



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015