Friday, October 21, 2011

Kerana Duit Badan Binasa

salam peeps! oh, scary movie 5 kan title tu! xleh blah .. :P lets us story in point form regarding the title :-

  1. No Money No Shopping 
    • Hv u heard bout this? hee.. confirm la kan... mmg rase nk bakar je all the malls yg ade kat KL ni bile buat sales time2 kering kontang (lg teruk dari Sahara :P) pastu nk lg teruk plak kalo barang2 favorite ayus mcm Primavera, Nose, Triumph Dll offer up to 70%.. rase nk g carik gadoh je ngn sales girl tu.. huh! 
      • Morale of this, simpan kunci kete jauh2, penuhkan weekend dgn activity riadah seperti menanam pokok, cabut rumput, cuci kolam ikan dll (tangan di bahu, mate pandang atas.. do it! lol )
  2. No Money No Leparking
    • oh, ni rekaan semata2 tp betul pe? wpun nk leparking kat mapley.. still use money kan?? nnt ade la dnga ura2 " ayus tu xde duit tp melepak ngn kawan2 boleh je" or "kalo omelepak ada duit, beli ni pn xda duit"..penah terjadi kah?? okey, ayus tutup mate, xnampak sape yg hangguk kepale, promis xnampak (cross finger :P)
      • morale of this, OFF hp.. jgn kasi kawan contact or kite contact kawn utk melepak. cabut modem internet supaye xyah bukak FB (oh tidak!).
  3. No Money No Kawen
    • ni of coz la kan?? tp yg orang sekeliling sebok2 sangat suroh kawen knape? nk sponser ke? kalo nk ayus mintak sponser semua. boleh? ade bran? - oh, ni xde kaitan pn ngn korang actually.. ni kes jiran2 tetangga yg busy body betol.. sebab tu xkurus2.. dok sebok hal org.. (ops! over mak! :P) 
      • morale of this, bila orang tye bila nk kawen, just simply answer " makcik nk sponser semua ka? kalo betul, esok saye booking kadi" ok x? (pastu kne makan slipar makcik tu :P) 
  4. No Money No Branded Things
    • betui ka? orang2 kaye je eh boleh pkai branded2 ni? Levis, Polo, Ipad2 dll. salah tu kak oi, org yg beli ni kadang2 xde la kaye mane.. tpkan beli time sales noks! serius... ayus ngn MA slaloo je beli brg2 branded yg murah2.. yg penting survey la dlu.. kitorang xla kaye mane.. kalo kaye , Refer No3.. hehe. 
      • morale of this, jangan pandang rendah kat org.. walhal org yg xde branded2 ni duit kepuk2 weh.. cume die ni ske amalkan Refer No1 & No2.
  5. No Money Simpan Bank
    • ayus ni pun walaupun dah keje setahun, tapi simpanan mcm baru keje sebulan noks.. aduyai.. mcm mane nk saving eh.. tp ape pun mase kegawatan 2 bulan lepas mmg duit simpanan ni la yg membantu ayus.. now kne start saving semula coz ayus nk start traveling soon! oh, Singapore, Bandung, Koh Samui, China... wait for me!
      • Morale of this, cepat2 la saving eh kalo cita2 tu tinggi (cita2 nk abiskan duit.. heee).. so, every month, set 30% of your salary for saving :) and amalkan No1 hingga No4  utk saving yg xterusik! heee..   
 
Renung2kan dan selamat beramal!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015