Tuesday, September 19, 2017

UmmiAyus Healthy Journey

Assalamualaikum all! :) alhamdulillah harini diberi kesihatan lagi.. hee nampak sgt sblum2 ni xsihat sokmo kan. so just nk share sikit my future "healthy life" journey. nk kata nk kuruih xboleh sebab xselalunya jadi. hehe.. so i might change it to healthy la.. sedap sikit bunyi kan. kikiki. last few years before dapat #littlecaliphayyashshidqi , ayus ade buat yg sama mcm ni jugak and alhamdulillah dpt turun 7kg + time tu memang bulan Romadhon.. memang kejayaan sangat kot and pooff! ayyash pun ada lepas tu.. syukur.. salah satu cara nk preggy lepas lama ber-TTC kan :)

Credit to Google

Since 18/9/2017 mark my first week of journey. Exercise? memang lemau sangat2.. so ape ayus buat is, change the way of makan. both of us memang bawak bekal almost everyday and not so "eat clean" jugak.. just more on control potion. ayus di-inspired daripada kekni on how to loss weight and diet without having strict diet macam xmakan nasi ke, exercise extream or ape2 la yg buat diri ni xhappy and give up halfway.

Plan makanan :

  • mostly makanan yg mcm biasa just CONTROL POTION
  • control SUGAR INTAKE - which is selalunya xde issue pun tp still aware


I did googled home work out plan and pilih 1 ni  nampak mcm senang tapi ya ampun. peluh tiak wehh.. haha.. Thanks to the owner of this plan ye..

Credit to Google

So now ayus nk buat weekly tracking so that i can proof that i can do it:

*weight akan di ambil every monday morning each week

Week 1
18 September 2017- 24 September 2017

Weight : 62.3 kg

#UmmiAyusHealthyJourney

With Love,
UmmiAyyash :)

Thursday, September 14, 2017

When you are almost 30...

Assalamualaikum semua.. sorry sangat2 sebab lama tinggalkan blog ni.. oh my.... berabuk sangat2 kot.. rasa time nk kemas2 pun mcm limited sangat. by the way, Alhamdulillah ayus dah pun deliver a cute little hero called #littlecaliphayyashshidqi :) it been almost 1y6m old now. Syukur kan.. i've been TTC for 3y2m then Allah makbulkan doa kami husband and wife to having kid(s) :) nanti kita come back dgn kisah #littlecaliphayyashshidqi ni ye yg sangat clever and active sgt tho.

so today just want to express something yg maybe satu kebetulan? or is it because of myself.. things happened and something kite kne recall balik semua to see why it is happen and how to prevent that kan. scenario(s) as below...

27 Mac 2017 - Suddenly my right body side were "almost paralyse" Allahuakbar.. masa ni.. xtau nk cakap ape.. menangis bila xbleh gerakkan tangan and kaki.. MA pun tekejut lps tu early in the morning terus ke Hospital Pakar An-Nur and referred to Kajang Medical Centre. Physician diagnosed nothing cause doc kata all critical symptom xde, buat if its happened again, then should go thru further. off for 1week sick leave.

13 Jun 2017 - something unwanted had happened to us where we are losing our 10w littleone that we always called him #adikbaby . yes, its a bit frustrated and we dont really have clue on this.. why, what, when, where and how? we dunno but ape2 pun we trust that this is HIS plan. we know that ape2 pun adalah yg terbaik dari dia.. MA selalu ckp, xpe, adikbaby dah tunggu kita semua dekat sana.. dia lagi seronok tu.. tengok umi and bapak dari atas kan :) kami redho and kami tau ade yg terbaik akan datang.. InsyaAllah. 1week sick leave again


19July2017 - down with high fever.. time ni dah dlam tren heading to the office tp gigih jugak nk proceed sbb ade jamuan hari raya :D semangat kan.. smpi dkt cubical, menggigil xhingat, xboleh nk focus.. checked email etc. then telan ubat demam pastu baring dkt Quite Room/Rest Room kejap. tp around 10am, nothing changed then decided to go home.. called MA, then he fetched me at MRT kajang. (OH! lupa nk cerita, kawasan rumah iols dekat sgt dah dgt MRT.. around 5-10min distance je.. syukurrrrrr.. no more KTM. haha.) So MA amik then terus g klinik area rumah, doc kata if xkebah jugak esok kne g follow up amik darah.. bila balik rumah mkn ubat.. tido.. tp smpi esok nya xkebah tp makin bengkak mata, badan sakit2.. there goes my DengueJourney started. 19July-31July i was on MC and hospitalize (3days checked in at KPJ Kajang) and now alhamdulillah dah fully recovered.

1 Aug 2017 - first day of coming to the office, 1day try MyRapid Bus to go home and accidentally felt down from the bus and sprint my right ankle. Ya Ampunn... bayangkan.. time ni MA ade bowling tournament.. i had to walked around 300m from the bustop to home with this kaki.. time ni around 730pm.. gelap dah.. smpai rumah, baru terasa sakit sangat kaki ni.. terus amik wudhuk, solat maghrib, grab my car keys utk fetch Ayyash pulak. kaki berdenyut sangat2, perut pulak lapar.. adui.. then terus singah makan bedua dekat kedai area rumah ni.. mujur la Ayyash behave. tp bila nk balik mengamuk pulak nk tgk upin ipin lagi.. haha. what a day.. kalini MC pun dah abis, terpaksa urut cara sendiri and smpai sekarang i can feel the pain. bila fikir2 balik kelakar tp its happened. :)

25 August 2017 - tengah2 malam tiba2 sakit kepala sangat 2 sblh kiri sampai menangis2.. haha. tp seriously sakit sangat.. makan pain killer, air masak, etc xhilang2 jugak.. lps 2-3 jam mcm tu baru hilang tu pun sbb tertido smpi pagi.. byk kali jugak jadi.. time raya haritu kat rumah mertua jadi lagi 2-3 hari jugak..mkn ubat and pandai2 cari cara nk kurangkan sakit.. so bila pegi klinik, doc kata migraine and its happened to a mother sbb hormon tengah berubah. mcm x make sense je tp ok la acceptable.. cuma doc kata if kne lagi, and mkn ubt xresolve, kne la buat MRI semua.. nk tgk ape maslh sbnar.. phew.. takot weh.. now still digging information on this and how to prevent it.


Btw, just nk share what was happening and what i need to do.. bila teringat, semua kejadian dekat2 je.. it is related to each other? not sure.. ni la dia when you're almost 30 kan.. mcm2 penyakit mai.. haha..

Till then semua.. now drafting pasal our #littlecaliphayyashshidqi and try to sync my icloud in here as MA dah concer laptop ni..


With Love,

UmmiAyyash :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Copyright to yusranorzan
Designed by UMIESUEstudio 2015